Piekļūstams saturs

Fonta izmērs

Kontrasts

Lasīt vairāk

2007. – 2013. gada plānošanas periodā Latvija joprojām paredz saņemt maksimāli iespējamo ES fondu finansējumu

Otrdien, 28. jūnijā, Ministru kabinetā (MK) tika apstiprināti MK noteikumu grozījumi, kas paredz iespēju AS “Pasažieru vilciens” (PV) projekta “Dīzeļvilcienu ritošā sastāva modernizācija” īstenošanas termiņa pagarināšanai līdz šī gada 20. septembrim. Tas nozīmē, ka PV ir iespēja saglabāt līdz 2015. gada beigām saņemto publiskā finansējuma atbalstu.

Neatkarīgi no problēmām konkrētā projekta ieviešanā aktuālās prognozes liecina, ka kopā Latvija ir spējusi sekmīgi realizēt investīciju projektus ievērojami lielākā apmērā, nekā minimāli nepieciešams. Līdz ar to prognozējams, ka Latvija tās attīstībā investēs visu ES fondu 2007. – 2013. gada plānošanas periodā valstij pieejamo ES fondu finansējumu 4,5 miljardu eiro apmērā. Savukārt dīzeļvilcienu modernizācijas projekts saņemtu plānoto publisko līdzfinansējumu pilnā apmērā, ja tas tiktu pilnībā pabeigts līdz 2015. gada beigām.

Jau iepriekš ziņots, ka, pateicoties iepriekš veiktiem mērķtiecīgiem risku vadības pasākumiem, Latvijai pieejamais ES fondu finansējums tiks izmantots pilnā apmērā. Šie pasākumi ietver papildus valsts budžeta finansējuma piešķiršanu rezerves projektu īstenošanai, kā rezultātā iespējams kompensēt citu projektu neveiksmju gadījumus, kas statistiski ir neizbēgami un tādēļ iepriekš jāparedz. Tāpat  atsevišķos gadījumos, piemēram, dīzeļvilcienu modernizācijas projektā tiek dota iespēja pabeigt projektu un sasniegt mērķus pagarinātos termiņos. Tādējādi ir radīts drošības spilvens, kas ļauj ar atbilstošiem aizstāt Eiropas Komisijai nedeklarējamus izdevumus un saņemt ES fondu finansējumu pilnā apmērā.

Būtiskākie klupšanas akmeņi, kādēļ projekti netiek īstenoti laicīgi un atbilstoši plānotajam, ja neskata objektīvos apstākļus, ir nepietiekama īpaši lielo infrastruktūras projektu vadības kapacitāte, profesionalitāte, nepietiekami rūpīga projektu plānošanas fāze, kā arī neatbilstoša risku pārvaldība. Šiem riskiem tiek pievērsta uzmanība, veicot dažādus pasākumus, lai iespēju robežās proaktīvi novērstu negatīvās sekas. Finanšu ministrija aicina visus potenciālos un esošos finansējuma saņēmējus, projektu īstenotājus īpaši atbildīgi un rūpīgi veikt ikvienu projektu īstenošanas soli, jo īpaši pienācīgus sagatavošanās un risku pārvaldības pasākumus, lai katrs projekts būtu sekmīgs un sasniegtu izvirzīto mērķi.

 

Grozījumi MK noteikumos pieejami MK mājaslapā.

 

Informācijas sagatavotājs:
Lauma Silakaktiņa
Komunikācijas departamenta vecākā eksperte
Tālr.: 67083990
lauma.silakaktina@fm.gov.lv

Saņem jaunumus un paziņojumus par projektu konkursiem e-pastā